Pui teriyaki la cuptor
Teriyaki este o tehnica de gatit japoneza in care alimentele sunt prajite, fripte sau gatite la cuptor intr-o marinada cu gust dulce, preparata pe baza de sos de soia, numita "tare" carnea este marinata inainte, si/sau stropita cu marinada in timp ce se gateste. Termenul "teriyaki" este format din "teri", care se refera la luciul dat de continutul de zahar din "tare", iar "yaki" se refera la prepararea pe gratar sau in cuptor.
Ingrediente
- 1 kg pulpe superioare de pui fara piele si os
- 1/2 cana cu zahar
- 1/4 cana cu sos de soia
- 1/4 cana cu otet de mere
- 50 ml sake
- 1 catel de usturoi tocat marunt
- 1/2 lingurita cu pudra de ghimbir
- 1/4 lingurita cu piper macinat
- 1 lingura cu amidon de porumb
- 1 lingura de susan alb
- 1 lingura ulei
Mod de preparare
- Preincalzim cuptorul la 220 grade C.
- Spalam pulpele si le stergem prin tamponare cu prosoape de hartie.
- Combinam amidonul de porumb, doua linguri cu apa rece, zaharul, sosul de soia, sake, otetul, usturoiul, ghimbirul, piperul si punem pe foc domol intr-o cratita mica. Lasam la fiert, amestecand frecvent, pana cand sosul se ingroasa.
- Ungem pulpele de pui cu sos pe o parte si pe cealalta, apoi le punem intr-o tava de copt unsa cu ulei si bagam in cuptorul incalzit.
- Lasam 30 minute, apoi intoarcem carnea si mai lasam 30 de minute, pana cand sunt patrunse bine. Ungem cu sosul pregatit la fiecare zece minute in timpul prepararii. Cu 10 minute inainte de a scoate carnea din cuptor presaram susanul peste.
- Nota: Servim carnea cu garnitura de orez si buchetele de broccoli fiert.