Tortilla cu fasole rosie, jalapenos si carne tocata
Tortilla este faimoasa "lipie mexicana" care este consumata cu diverse ingrediente cum ar fi: orez mexican, cartofi prajiti, carne, fasole, smantana, salata verde, salsa sau guacamole, etc. Mexicanii in special si sud-americanii in general, le fac din faina de porumb, de grau ori alte soiuri de faina si sunt folosite pe post de paine.
Ingrediente
Pentru lipii
- 300 g faina
- 2 linguri ulei vegetal
- 5 g praf de copt
- sare
- 200 ml apa calda
Pentru umplutura
- 600 g carne tocata de vita
- 2 ceapa
- sare
- piper
- chimen, oregano, pudra de chili, dupa gust
- 250g fasole rosie fiarta-din conserva
- 150g porumb dulce-din conserva
- 2 ardei jalapenos
- 2-3 catei de usturoi
- 2 linguri de ulei vegetal
Mod de preparare
- Pentru lipii se amesteca faina, praful de copt si sarea intr-un vas si se incorporeaza treptat apa si uleiul. Se framanta aluatul obtinut cateva minute, apoi se imparte in mai multe parti egale.
- Fiecare portie se modeleaza in forma de bila si se preseaza intre palme, apoi se intinde in forma rotunda cat mai subtire.
- Se prajesc pe rand intr-o tigaie fara grasime, cate 2-3 minute pe ambele parti. Se pastreaza acoperite cu un prosop.
- Intr-o tigaie cu ulei incins se calesc o ceapa si usturoiul tocate mic. Se adauga carnea tocata si se calesc impreuna pana ce carnea este bine gatita. Stingem focul, ondimentam carnea dupa gust cu sare, piper, chimen, oregano, praf de chili si lasam sa se racoreasca putin.
- Fasolea si porumbul se clatesc cu apa si se scurg. Ceapa si ardeiul se taie mic.