Jambalaya
Jambalaya este un preparat ce vine din Statelor Unite ale Americi. Isi are originea in statul Louisiana si se caracterizeaza printr-un amestec de culturi culinare, predominanta fiind cea franceza. Este o mancare ce poate fi usor adaptata cu ingredientele pe care le aveti la indemana. Din unele puncte de vedere ne duce cu gandul la celebra paella.
Ingrediente
- 200 g carnati afumati/sunca
- 2 cepe taiate marunt
- 1 catel de usturoi taiat mic
- 1 ardei gras
- 1 tulpina telina verde
- 2 frunze de dafin
- 1 picatura de sos Tabasco
- 1 priza de nucsoara macinata
- 1/3 lingurita de sos Worcester
- 600 ml fond de peste
- 300 g orez alb
- 250 g creveti
- 1/2 legatura de patrunjel proaspat tocat
- 1/2 lamaie
- 1/2 lingurita de sare
- 1/2 lingurita piper
- 1/2 lingurita cimbru uscat
- 2-3 linguri cu ulei vegetal
Mod de preparare
- Se taie carnatii felii si se prajesc intr-o tigaie.
- Se calesc in grasime ceapa si usturoiul, pana cand ceapa se rumeneste. Se adauga apoi ardeiul taiat cubulete, telina taiata si se prajesc impreuna 3 minute, amestecand continuu.
- Se adauga condimentele, sosul Worcester, sosul Tabasco si fondul de peste, apoi amestecul se da o data in clocot.
- Se adauga apoi orezul si se lasa la fiert cu capac circa 25 de minute, pana cand orezul a absorbit intregul lichid. Se scot frunzele de dafin.
- Se fierb crevetii intregi in apa clocotita cu sare 4-5 minute. Se scurg, se curata si se stropesc cu zeama de lamaie.
- La final se adauga crevetii fierti, feliile de carnati prajite si se incalzesc inainte de servire.