Gogosi aromate si pufoase
Gogosile sunt un preparat culinar dulce pe care cei mai multi dintre noi il savuram cu placere. Reteta ce urmeaza este destul de simpla si accesibila, care poate sa-i satisfaca si pe cei mai mofturosi. Gogosile sunt pufoase, aromate si gustoase, servite pudrate cu zahar sau cu diverse topinguri.
Ingrediente
- 500 g faina alba
- 20 g drojdie proaspata
- 70 ml lapte caldut
- 60 g zahar alb granulat
- 30 g unt topit
- 3 linguri ulei vegetal
- 200 ml smantana lichida (aprox.)
- 2 galbenusuri de oua de gaina
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie-bio
- 1 lingurita esenta rom/vanilie
- putina sare
- 500 ml ulei vegetal pentru prajit
- zahar pudra pentru servit
Mod de preparare
- Amestecam intr-un bol drojdia, o lingura de faina, o lingura de zahar si 70 ml lapte caldut. Lasam 10 minute ca drojdia sa se descompuna.
- Intr-un castron mai mare amestecam faina cernuta cu sare. Facem o adancitura in mijloc si punem galbenusurile, restul de zahar granulat, coaja de lamaie, esenta si maiaua, apoi amestecam.
- Turnam treptat smantana si untul topit caldut si framantam cu mana pana ce faina se incorporeaza bine.
- Turnam apoi uleiul si continuam framantarea.
- La final aluatul trebuie sa fie elastic si sa nu fie lipicios.
- Acoperim aluatul cu folie alimentara, apoi cu prosoape de bucatarie si lasam sa creasca aproximativ o ora intr-un loc cald, ferit de curent de aer.
- Pe un blat infainat intindem aluatul crescut cu sucitorul, in grosime de 7-8 mm.
- Decupam gogosi cu un pahar sau o forma metalica. Aluatul rezultat dupa decupaj se amesteca, se intinde si se decupeaza iar gogosi.
- Lasam gogosile sa creasca aprox 20 minute.
- Prajim gogosile pe rand in ulei incins pe amandoua partile la foc moderat si le scoatem pe servete de hartie absorbante.
- Cand s-au racit le pudram cu zahar.
- Nota: Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.