Salata libaneza - fattoush
Salata Fattoush este unul dintre cele mai gustoase preparate oferite lumii de catre gastronomia libaneza. Fattoush seamana destul de mult cu salatele pe care le preparam cu totii vara, in care adugam toate legumele proaspete si suculente din gradina. Seamana mult la aspect, dar este mai aromata si mai racoritoare.
Ingrediente
- 1-2 lipii
- 2 linguri ulei de masline
- 1/2 lingurita praf de usturoi
- salata verde taiata
- 2 rosii
- 2 castraveti
- 1 ardei
- patrunjel verde tocat
- 1 ceapa verde tocata
- 2-3 ridichi
dressing
- 1 lingura otet de vin rosu
- 1 lingura suc de lamaie
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- 1 lingurita sumac (condiment arabesc)
- 1/2 lingurita zahar
- sare si piper dupa gust
- 1/2 lingurita menta uscata tocata - optional
Mod de preparare
- Pentru inceput se taie lipiile in bucati de 1,5-2 cm, se pun intr-o tava, se ung cu putin ulei de masline si se baga la cuptor la 200 grade C pana se rumenesc putin
- Legumele se spala, se taie si se combina intr-un bol mai mare iar intr-un bol mai mic se amesteca bine toate ingredientele pentru dressing
- Cand e gata de servit, se combina legumele cu dressingul si "crutoanele" de lipie
- De obicei, se serveste alaturi de humus si/sau cotlete de berbec
- Daca se pregateste salata cu ceva timp inainte de masa, dressingul, bucatelele de lipie prajite si sumacul se adauga doar inainte de a manca efectiv pentru ca altfel legumele se vor oxida si bucatelele de lipie se vor inmuia