Socata
Delicioasa socata este una dintre cele mai eficiente bauturi care favorizeaza eliminarea toxinelor, revigoreaza, si produce o stare de relaxare a intregului organism. Curele cu aceasta licoare actioneaza impotriva racelilor, a bronsitei si a bolilor de rinichi, socata dovedindu-se eficienta si in combaterea obezitatii, insuficientei cardiace a tulburarilor respiratorii, stimuleaza lactatia, fiind recomandata de specialisti, femeilor care alapteaza.
Ingrediente
- 10 flori de soc cat palma
- 350 g zahar
- sucul de la 2 lamai
- 5 l apa plata
- 10-12 boabe mari de orez pentru fermentaĊ£ie sau 1/2 pliculet drojdie
Mod de preparare
- Punem 0.5 L de apa din toata cantitatea intr-o cratita, impreuna cu zaharul. Punem cratita la foc mic si lasam pana cand zaharul se dizolva (nu trebuie sa fiarba).
- Lasam apa sa se raceasca. Intre timp, pregatim celelalte ingrediente pentru socata: spalam florile de soc, pentru a le curata de praf si eventuale insecte, apoi stoarcem sucul de la cele doua lamai
- Intr-un borcan mare, punem florile de soc, sucul de lamaie si boabele de orez/drojdia granulata (rolul drojdiei e de a grabi procesul de fermentare, insa nu e neaparat necesara)
- Deasupra lor turnam siropul cu zahar racit, completam cu apa plata si amestecam energic. Lasam borcanul la soare acoperit cu o farfurie. Amestecam in fiecare zi, de doua ori pe zi. Dupa 2-3 zile, socata este gata si se poate consuma imediat. Se pastreaza la frigider dar nu mai mult de 4-5 zile