Jeleu de gutui
Daca avem retetele potrivite, putem obtine multe preparate delicioase din gutui. In cele ce vor urma, vom prepara jeleu de gutui, un preparat pe care il putem consuma in fiecare dimineata cu paine si unt sau cu branzeturi fine.
Ingrediente
- 1 kg gutui
- zahar
- sucul de la o lamaie
- 1-2 litri apa
Mod de preparare
- Spalam gutuile, le stergem de puf, apoi le taiem cubulete
- Punem gutuile intr-o cratita, turnam apa cat sa le acopere, si lasam la fiert la foc mic timp de 60 de minute, pana ce gutuile devin foarte moi
- Luam compozitia de pe aragaz si lasam sa se limpezeasca timp de 30 de minute, dupa care strecuram zeama printr-un tifon des. Masuram apoi cantitatea de sirop ontinut ca sa stim cat zahar sa folosim
- La un litru din zeama obtinuta adaugam zeama de lamaie si un kilogram de zahar si amestecam pana se topeste, apoi punem la fiert la foc iute, luand spuma ori de cate ori este necesar
- Luam de pe foc atunci cand jeleul este legat, apoi il turnam fierbinte in borcane