Ricotta
Ricotta este o branza italieneasca obtinuta prin separarea cheagurilor de lapte de zer. Ricotta este foarte des folosita in multe retete italienesti cu paste cum ar fi cannelloni.
Ingrediente
- 1000 ml lapte peste 2% grasime
- 40 ml suc lamaie (o lamaie medie) sau 40 ml otet de vin alb
- 1/2 lingurita sare
Mod de preparare
- Incalzim laptele pana la 93 grade C, monitorizand permanent temperatura cu un termometru. Laptele nu trebuie sa fiarba, ci sa fie bine incalzit, apoi il luam de pe foc si turnam sucul de lamaie sau otetul, punem sare, apoi amestecam
- Dupa 10 minute, timp in care nu miscam oala, vom observa ca laptele s-a "branzit", adica s-au separat cocoloase mici de branza de zerul galbui. Verificam cu o lingura daca tot laptele este asa sau e doar la suprafata. Daca mai e nevoie, adauga 1-2 linguri zeama de lamaie sau otet si mai asteaptam cateva minute
- Aseazam strecuratoarea peste un vas, peste ea aseazam panza de strecurat (tifon). Rasturnam bucatile de branza din oala si lasam sa se scurga bine tot zerul. Acest proces poate dura intre 15 si 60 de minute in functie de cat de uscata vrem sa fie ricotta