Baclava cu nuca
Baclavaua este un desert atat de popular incat aproape in fiecare centru comercial gasim standuri dedicate in exclusivitate acestui preparat delicios. Putem servi baclavaua alaturi de un ceai fierbinte si aromat sau ca desert-aperitiv pentru diverse ocazii.
Ingrediente
- 1 pachet foi de placinta
- 400 g nuca macinata
- 1 lingura scortisoara macinata
- 1 lingura fistic macinat fin
- 1 pachet de unt nesarat - topit
- 400 ml apa
- 300 g zahar
- 3 linguri miere de albine
Mod de preparare
- Preincalzim cuptorul la 180 grade C
- Cu untul topit ungem bine tava pentru copt, asezam 4 foi de placinta unse fiecare cu unt topit, apoi punem primul strat (1/2) de nuca macinata amestecata cu scortisoara, din nou 4 foi de placinta unse cu unt, peste ele punem restul de nuca macinata (1/2), apoi ultimul strat din 4 foi de placinta. Foile de placinta trebuie scoase din congelator cu 30 de minute inainte de a fi folosite
- Inainte de a baga tava in cuptor se portioneaza dupa forma dorita
- Bagam tava la cuptor si lasam timp de 25-30 minute pana ce aluatul capata o culoare aurie
- Intre timp pregatim siropul, din apa si zahar, pe care il punem pe foc pana da in clocot si lasam sa fiarba 5 minute, apoi acoperim vasul cu un capac si lasam sa se raceasca sub 40 grade C, dupa care adaugam scortisoara, mierea si amestecam bine
- Dupa ce scoatem tava din cuptor, lasam putin sa respire, apoi turnam siropul la temperatura camerei peste baklava si lasam la racit pana se insiropeaza bine. Recomandat este sa fie servita a doua zi pentru a lasa aromele sa se intrepatrunda. Inainte de servire presarati fistic macinat pe deasupra