Mititei
Mititei, preparatul nelipsit de pe orice gratar indiferent ca este vara sau iarna. Mititei sunt considerati ca fiind preparat romanesc cu puternice influente orientale cum ar fi kebabul turcesc. Exista inscrisuri istorice ce afirma ca mititeii au fost serviti pentru prima data in anul 1902 la celebrul restaurant Carul cu Bere.
Ingrediente
- 1.5 kg carne de vita din zona gatului
- 0,5 kg carne grasa de oaie
- 6 catei de usturoi
- 1 lingura bicarbonat
- 1 lingura enibahar macinat
- 1 lingura cimbru uscat
- 1 lingura sare
- 1 lingurita piper proaspat macinat
- zeama de oase
Mod de preparare
- Tocam carnea de vita si cea de oaie, apoi zdrobim usturoiul
- Amestecam carnea cu usturoiul zdrobit, cimbrul, enibaharul, sarea, piperul si amestecam bine
- Amestecam carnea cu zeama de oase rece, cate putin si amestecam pana cand compozitia devine cleiosa, dupa care acoperim si lasam la rece minim 12 ore pentru a se intrepatrunde aromele
- Dupa ce s-au scurs cele 12 ore, amestecam bine bicarbonatul cu pasta de mici
- Modelam micii in palme la marimea dorita (8- 10 cm, umezim palmele cu apa sa nu se lipeasca carnea cand modelam), asezam pe un platou, acoperim cu folie alimentara si lasam din nou la rece timp de minimum 4 ore
- Scoatem micii de la rece si facem focul, ungem gratarul cu slanina sau cu seu de oaie
- Cand jarul este deja incins, iute, punem mititeii pe gratar si lasam sa se rumeneasca pe fiecare latura. Se intorc pe gratar de trei ori astfel incat sa stea o singura data pe fiecare parte. Se intorc atunci cand se desprind usor de gratar