Vinete umplute cu carne tocata
Vinetele sunt preparate in diverse feluri, in cazul nostru vom pregati vinete umplute cu carne. Vinetele pot fi incluse fara problema in diete de slabire pentru faptul ca sunt sarace in grasimi, acestea fiind o sursa buna de fibre, vitamine si minerale esentiale.
Ingrediente
- 4-5 vinete
- 500 g carne tocata porc, vita, miel sau amestec)
- 100 ml ulei de masline
- 4 catei usturoi
- 2-3 fire ceapa verde
- 1 ardei gras mic
- 2 rosii
- 2 linguri patrunjel proaspat
- 2 linguri pasta de tomate
- 1 lingurita zahar
- sare
- piper
Mod de preparare
- Spalam vinetele si decojim pe lung partial fasii, pentru a nu se strange la copt
- Taiem vinetele pe lung in jumatati, presaram 1 lingurita de sare de gatit pe fiecare jumatate si le asezam pe un tocator putin inclinat pentru a se scurge zeama. Lasam la scurs 20-30 de minute. Sarea are rolul de a scoate gustul amar din vinete
- Intre timp tocam ceapa verde, ardeiul, patrunjelul, usturoiul, rosiile si le punem in castronase
- Dupa ce vinetele sau scurs, cu o lingura scoatem miezul, dar lasam pulpa pe pereti cam de un centimetru grosime, pentru a tine umplutura
- Miezul scos se toaca la cutit in cubulete mici si le folosim la umplutura
- Incingem o tigaie nonaderenta cu 50 ml ulei de masline, prajim vinetele pe fiecare parte 3-4 minute, la foc mare, pana se rumenesc usor, apoi le asezam intr-o tava
- In aceiasi tigaie punem restul de ulei - 50 ml si calim ceapa si usturoiul 3-4 minute, punem ardeiul si cubuletele de vinete si calim cateva minute. Adaugam carnea tocata , amestecam si lasam pe foc mediu pana ce carnea se albeste, apoi punem rosiile tocate si lasam cu foc redus timp de 15-20 minute, amestecand cu o spatula. daca scade zeama punem putina apa. Asezonam cu sare si piper, punem zaharul si dupa 3-4 minute stingem focul. Adaugam o lingura de pasta de rosii, patrunjelul tocat si amestecam bine
- Umplem jumatatile de vinete cu compozitia de carne. Stropim pe deasupra cu ulei de masline, turnam in tava pasta de rosii diluata cu o ceasca de apa si bagam in cuptorul incalzit la 180 de grade timp de 30-40 minute
- Se servesc fierbinti cu ardei iute si garnitura de orez