Drob de miel
Drobul de miel, un preparat specific romanesc, consumat in general in timpul sarbatorilor Pascale. Cu toate acestea multa lume il prepara si de Craciun sau cu prilejul altor sarbatori. Drobul este un preparat ce se obtine ca urmare a unor retete stricte ce trebuiesc respectate pentru a obtine o textura potrivita a acestuia.
Ingrediente
- 1 kg organe de miel (ficat, inima, plamani, rinichi si bucati de carne din zona gatului care sunt dulci si fragede)
- prapor de miel
- 100 gr unt
- 3 oua
- 2 legaturi ceapa verde tocate
- 1 morcov taiat cubulete
- 1 legatura usturoi verde
- 2 linguri patrunjel tocat
- 3 linguri smantana
- otet
- sare
- piper
Mod de preparare
- Curatam maruntaiele de pielite, de vene mari si grasime in exces. Spalam bine organele si lasam 15 minute in apa rece cu otet (trei parti apa si o parte otet, cat sa le acopere, asta pentru a scapa de mirosul si gustul puternic de miel). Taiem maruntaiele in bucati potrivite si punem la fiert , impreuna cu morcovul si un praf de sare timp de 30 de minute. intre timp adunam spuma care se formeaza deasupra
- Punem praporele in vasul cu otet si apa de unde am scos organele si lasam pana pregatim compozitia de drob
- Tocam ceapa, usturoiul, untul il taiem cubulete si le punem impreuna intr-o craticiora la foc mic, atat cat sa se inmoaie putin
- Dupa ce organele de miel au fost fierte, lasam sa se raceasca si tocam manual sau cu masina de tocat. Carnea (organele) gata tocate le amestecam bine intr-un vas impreuna cu ceapa inmuiata in unt,cu patrunjelul, morcovul, cele 3 oua, smantana, sare si piper. Ametecam bine pana obtinem o compozitie omogena
- Pentru coacere, ungem cu unt o tava de chec, intindem praporele in tava, punem compozitia de drob si infasuram cu praporele (praporele tine compozitia adunata si previne arderea acesteia in timpul coacerii)
- In cuptorul preincalzit la 190 de grade, bagam drobul la copt timp de 30-40 de minute, pana se va rumeni deasupra