Curcan la cuptor
Curcanul la cuptor are privilegiul de a fi vedeta meselor festive la americani, ca este vorba de Craciun, Pasti sau Ziua Recunostintei. Curcanul are o carne posesoare de multe proprietati nutritive iar pe langa asta mai este si gustoasa.
Ingrediente
- curcan de 4-5 kg
- 500 ml vin alb sec
- 2 linguri sare mare
- 3 frunze dafin
- 1 ceapa taiata in patru
- 10-12 catei usturoi taiati in jumatate
- 1 lamaie
- 150 g unt cu 85% grasime
- 2 linguri miere
- 1 lingurita cimbru
- 1 lingurita rozmarin
- 1 legatura de coriandru macinat
- 1 legatura patrunjel
- 1 lingura salvie uscata
- 1 lingurita sare
Mod de preparare
- Scoatem curcanul de la frigider cu cel putin o ora inainte de a fi pregatit
- Spalam curcanul si lasam la scurs. Intre timp pregatim pasta pentru uns
- Amestecam untul taiat cubulete cu mierea, cimbru, rozmarin, coriandru macinat, salvia, patrunjelul si sarea
- Dupa ce curcanul s-a scurs de apa, ii stergem bine pielea cu prosoape absorbante de bucatarie pentru a avea aderenta cu pasta de unt
- Curcanul se sareaza la exterior si interior, desprindem pielea de pe pieptul lui cu mana si introducem cu o ligurita o parte din pasta de unt cat mai uniform, intre pielea desprinsa si piept
- Introducem in cavitatea curcanului ceapa, usturoiul si lamaia, apoi legam picioarele intre ele cu ata de bucatarie, asta pentru a se coace uniform si a arata bine dupa ce scoatem din cuptor
- Cu pasta de unt ramasa ungem curcanul pe toata suprafata cat mai uniform
- In tava asezam curcanul, turnam 500 ml apa si dam la cuptor timp de 120-150 minute la o temperature de 180 grade C
- Pentru a vedea daca curcanul este facut, verificam cu un termometru pentru friptura, trebuie sa arate 87 de grade, sau intepam in partea cea mai groasa a pieptului si sucul care iese din curcan trebuie sa fie transparent. Daca este rozaliu trebuie sa mai lasam in cuptor pana este bine facut si rumenit
- Dupa ce scoatem din cuptor lasam sa se odihneasca 30 minute si putem servi cu garnitura si salata