Budinca de orez
Una dintre calitatile de baza ale orezului este ca poate fi folosit cu succes la prepararea si a salatelor, a unui fel principal, a garniturilor sau a deserturilor, putine ingrediente bucurandu-se de versatilitatea cu care se pot desfasura in bucatarie. In reteta ce urmeaza, vom prepara o budinca de orez ce poate indeplini rolul si al unei gustari intre mese nu doar pe cel al desertului.
Ingrediente
- 250 g orez
- 150 g zahar
- 1 litru lapte
- 4 oua
- 100 g unt
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 praf de sare
Mod de preparare
- Spalam orezul si il tinem in apa calduta 15 minute pentru a se inmuia
- Intre timp fierbem laptele la foc mic pana se umfla si adaugam un praf de sare
- Scurgem orezul de apa si il adaugam impreuna cu zaharul in vasul cu lapte fiert si amestecam usor. fierbem orezul 20 minute la foc mic
- Stingem focul , adaugam 75 g unt (25 g pastram pentru uns vasul de copt), zaharul vanilat si amestecam usor
- Lasam la racit compozitia, timp in care separam albusurile de galbenusurile si batem albusurile spuma tare
- Dupa ce orezul cu lapte ajunge la temperatura camerei, incorporam pe rand cele 4 galbenusuri si amestecam pana se omogenizeaza dupa care adaugam albusurile batute spuma si amestecam cu grija de jos in sus pentru a nu se lasa prea mult
- Cu restul de 25 g unt ungem un vas termorezistent si turnam compozitia cu orez
- In cuptorul incins introducem vasul cu budinca si lasam la copt cu foc mediu (180 grade) aproximativ 30 minute, pana se rumeneste
- Lasam la racit dupa care taiem bucati pe care putem turna dulceata, sos de ciocolata sau miere