Gyros
Gyros, cel mai cunoscut preparat grecesc de pe planeta, acesta se prepara in mod traditional din carne de porc sau pui insa il gasim si preparat cu alte carnuri. Gyrosul este asemanator kebabului si shaormei, inspiratia culinara provenind din antichitate de la popoarele ce stapaneau acea parte de lume.
Ingrediente
- 600 g spata porc
- otet de vin alb
- 1 ceapa taiata felii
- 1 rosie taiata felii
- 4 linguri tzatziki
- cartofi prajiti
- ulei de masline
marinare
- 1 lingura sare de mare
- 1 varf cutit piper negru proaspat macinat
- 1 varf cutit oregano
- 1 lingurita rasa boia
pita
- 300 - 320 g faina
- 240 ml apa
- 2 lingurita drojdie uscata
- 2 lingurita ulei de masline
- 2 lingurite de sare
Mod de preparare
- Intr-un bol amestecam , piperul, oregano, boia si sarea de mare
- Punem carnea de porc taiata fasii intr-un vas, presaram mixul de condimente apoi turnam otet cat sa atinga toate fasiile de carne. Acoperim vasul cu folie alimentara si pastram la frigider 1-2 ore maxim
- Incingem pita electrica sau gratarul la foc mediu
- Dupa ce scoatem carnea de la frigider, o punem pe plita electrica si lasam pe fiecare parte pana ce se rumeneste si capata o culoare bruna
- Pita se unge cu ulei de masline si se pune intr-o tigaie, doar cat sa se incalzeasca, sa se inmoaie
- Punem pe fiecare pita 1 lingura cu varf de tzatziki, 2-3 felii rosii, felii de ceapa dupa gust, carnea, se asezoneaza cu sare si boia de ardei dulce, optional cartofi prajiti. Pita se ruleaza si se poate servi
pita
- Intr-un bol mare punem 300 g faina, adaugam sarea, drojdia cu apa, uleiul de masline si amestecam totul pana se formeaza un aluat lipicios
- Presaram faina pe blatul de lucru si asezam aluatul din bol. Se framanta, conpletand cu faina pana devine elastic si nu se lipeste (aproximativ 10 minute).
- Ungem un vas cu putin ulei de masline, asezam aluatul, acoperim cu un prosop si lasam sa dospeasca pana se dubleaza volumul ( 45-60 minute )intr-un loc cald si ferit de curent
- Dupa ce aluatul a crescut se pune din nou pe blatul de lucru presarat cu faina, inpartim in 8 parti egale si se intinde fiecare bucata cu sucitorul, dand o forma cat mai rotunda
- Incingem bine o tigaie de fonta, la foc mediu spre mare. Se unge tigaia cu putin ulei de masline. Se pune o pita in tigaie si se lasa pana cand aluatul incepe sa faca bule de aer. Se intoarce si se lasa 1-2 minute. Se mai intorce inca o data si lasam 1-2 minute timp in care pita se umfla. Cit timp coacem pitele, cele gata facute se pastreaza la cald acoperite cu un prosop de bucatarie