Clatite
Reteta de clatite se bazeaza pe amestecul de lapte, oua, faina si sunt servite cu diverse umpluturi. Datorita modului de preparare foarte simplu si a gustului foarte bun, reteta s-a raspandit in intreaga lume. Clatitele sunt cunoscute inca din antichitate, grecii le spuneau teganites, dupa numele tigaii in care le frigeau. Mai tarziu a aparut o forma de prezentare mai spectaculoasa "crepes suzette", clatite flambate in lichior si suc de portocale. In prezent in Franta "ziua binecuvantarii Fecioarei Maria" a devenit "ziua clatitelor".
Ingrediente
- 200 gr faina
- 600 ml lapte
- 4 oua
- 2 linguri ulei
- 1 plic zahar vanilat
- sare
Mod de preparare
- Mixam ouale inpreuna cu zaharul vanilat si un praf de sare, adaugam concomitent faina si lapte rece si mixam in continuare pana terminam faina si laptele. amestecul trebuie sa aiba consistenta unei smantani fluide si nu trebuie sa aiba cocoloase
- Incingem o tigaie intinsa non-aderenta, ungem cu ulei si punem din compozitie cu un polonic
- Cu tigaia ridicata de pe foc o inclinam si rotim astfel incat aluatul sa fie intins uniform pe toata suprafata
- Prajim clatita 1-2 minute pe o parte, intoarcem cu o spatula de lemn si mai tinem pe cealalta parte 1 minut la foc mediu spre mare. procedam astfel pana terminam toata compozitia
- Scoatem clatitele pe o farfurie una peste cealalta
- Servim clatitele ornate cu frisca si fructe de padure