Baclava cu nuca si fistic
Baclavaua este un desert turcesc, recunoscut ca fiind foarte dulce. Cunoscuta in toate zonele de sub dominatia Imperiului Otoman, Asia Centrala, Iran, Afganistan si Caucaz. Legenda spune ca baclavaua a fost creata in bucataria imperiala a palatului Topkapi, resedinta sultanilor, aflat in Istanbul. Unii spun ca provine din Mesopotamia, altii ca provine din Mongolia de pe timpul dinastiei Yuan. In Turcia, orasul Gaziantep e faimos pentru baclavaua sa desi se spune ca aceasta reteta a ajuns aici din Damasc abia in anul 1871. In anul 2008 turcii au patentat denumirea de "antep baklava".
Ingrediente
foietaj
- 1 pachet foi de placinta - 400 g
- 300 g miez de nuca
- 100 g fistic macinat
- 250 g unt
- 50 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingura scortisoara
sirop
- 300 g zahar
- 300 ml apa
- 5 linguri miere
- 2 linguri suc de lamaie
Mod de preparare
- Intr-un vas punem zaharul si apa si lasam pe foc mic timp de 20 de minute pana se formeaza un sirop care incepe sa se lege, dupa care adaugam zeama de lamaie si lasam pe foc inca 5 minute, apoi oprim focul. lasam la racorit si cand siropul este caldut, adaugam mierea si amestecam. Intr-un vas topim untul la foc mic
- Incingem cuptorul bine dupa care stingem focul, apoi bagam miejii de nuca si lasam pana se raceste cuptorul, dupa care macinam marunt miejii de nuca, adaugam cele 50 gr. zahar, scortisoara si zaharul vanilat
- ungem cu unt o tava adanca unde vom aseza foile de placinta. cu o pensula de bucatarie intindem unt topit pe fiecare foaie de placinta
- Intindem in tava 10 foi de placinta unse, adaugam uniform primul strat de nuca macinata apoi alte 6 foi de placinta unse, din nou presaram nuca macinata, inca 6 foi de placinta, din nou nuca macinata si ultimele 4 foi care formeaza ultimul strat (avem 4 straturi de foi si 3 straturi de nuca)
- Tava cu baclava o tinem in frigider 40-50 minute, dupa care scoatem tava si taiem baclavaua in patratele. Untul topit ramas il turnam peste marginile fiecarui patratel, in acest fel nu se vor usca la copt foile din interior
- In cuptorul gata incins asezam tava cu baclava si o tinem 30 de minute la temperatura de 180 grade, pina capata culoarea aurie
- Siropul racit la temperatura camerei il turnam uniform peste baclavaua fierbinte, acoperim cu un prosop curat si usor umed si lasam pana se raceste complet . se lasa la frigider 8-10 ore, dupa care presaram pe deasupra fisticul macinat