Bezele
Cuvantul bezea provine din neogreaca de la "bezes" si inseamna prajitura din albus de ou. In gastronomie exista mai multe varietati de bezea precum cea elvetiana, italiana sau frantuzeasca, aceasta din urma fiind cea mai des folosita si cea mai usor de preparat.
Ingrediente
- 4 albusuri de ou
- 200 g zahar pudra
- un praf de sare
- 1 plic zahar vanilat (optional)
Mod de preparare
- Inainte de a incepe pregatirea, tineti ingredientele cateva ore la temperatura camerei. Albusurile reci nu fac prea multa spuma
- Pentru a obtine volum mare cand mixati albusurile, folositi oua nu foarte proaspete
- Cand separati albusul de galbenus trebuie sa aveti mare grija, nu este admisa nici cea mai mica cantitate de galbenus, findca poate conpromite bezeaua
- Vasul in care se mixati, inclusiv paletele de la mixer, trebuie sa fie uscate, perfect curat si degresat (folositi jumatate de lamaie, sau otet pentru degresare), orice pata de grasime poate conpromite reusita retetei
- Folositi vase din sticla sau inox de (2-3 litri), pentru a mixa albusurile, volumul va creste semnificativ
- In bolul pregatit mixam albusurile cu sarea, (fara zahar) pana incepe sa se formeze o spuma, dar inca nu adaugAti zaharul
- Cand obtineti o spuma ferma, adaugati treptat zaharul (cate o lingura), si mixati bine dupa fiecare
- Periodic verificati compozitia si mixati pana ce nu se mai simte zaharul astfel incat atunci cand scoateti paletele mixerului din spuma, aceasta trebuie sa fie ferma
- Daca folositi zahar tos, timpul pentru mixat va creste
- Asezati in tava hartia de pergament, ungeti colturile cu putin albus pentru a nu se deplasa cand puneti bezelele. Pe hartie este recomandat sa presarati putina faina pentru a nu se lipi bezelele
- Cu un sprit pentru ornat formati bezele de dimensiuni potrivite, la dimensiuni mai mari va creste timpul de coacere
- Preincalziti cuptorul la foc mic
- Pentru a obtine bezele crocante, coaceti la temperatura de 110 grade, timp de 1,5 - 2 ore. Prima jumatate de ora nu deschideti usa cuptorului
- Daca bezelele se rumenesc prea repede (in functie de cuptor), puteti intredeschide usa cuptorului
- Cand scoateti bezelele din tava, desprindeti hartia de bezea si nu invers, pentru a nu zdrobi bezeaua