Bors cu sfecla rosie
Este o reteta traditionala din Ucraina dar si- a gasit popularitate in Europa Centrala si Europa de Est. Originile sfeclei se regasesc in Babilon. In timpul imperiului roman a fost adusa in Europa , de unde a ajuns in Orient si in China. In prezent se cultiva in Italia, Franta, Spania, Olanda, Elvetia si Statele Unite. Sfecla rosie este un adevarat medicament datorita bogatiei sale in substante antioxidante. Este utila pentru stabilizarea tensiunii arteriale si previne leucemia, cancerul, gastrita hepatica, anemia, hepatita cronica, bolile renale, diabetul, constipatia, imbunatateste circulatia sangelui si a capacitatii de efort fizic, incetineste imbatranirea. Legenda spune ca imparatul roman Tiberius, convins de calitatile sfeclei rosii, a stabilit plata tributului datorat de triburile germanice in lazi cu sfecla rosie in locul pungilor de aur.
Ingrediente
- 2 sfecle rosii mici
- 1 ceapa
- 1 morcov maricel
- 2 cartofi
- 1 lingura de patrunjel
- 1 praz - partea alba
- 1 lingura pasta ardei rosu
- 2-3 linguri ulei masline
- leustean verde
- 1 lingura de ghimbir ras
- bors dupa gust
- sare
- piper
- smantana - optional
Mod de preparare
- Taiem o sfecla in bastonase si cealalta sfecla o dam prin razatoare, taiem cartofii cubulete, tocam marunt ceapa, iar morcovii si radacina de patrunjel se dau prin razatoare
- Punem o oala pe foc si turnam uleiul. Cand acesta s-a incins punem si calim ceapa, morcovii, radacina de patrunjel si prazul taiat rondele 4-5 minute, apoi adaugam pasta de ardei, un litru de apa si lasam sa fiarba
- La primele clocote adaugam in oala cubuletele de cartofi, bastonasele de sfecla si sfecla data pe razatoare. Radem putin ghimbir si potrivim de gust cu sare, piper si bors
- Lasam sa fiarba la foc moderat pana cand legumele sunt fierte. Oprim focul si punem leustean si patrunjel tocat marunt
- Ciorba se serveste simpla cu ardei iute dar putem pune si 1-2 linguri smantana
- Pont: Daca ciorba nu are culoarea rosie dorita, taiem cateva felii de sfecla cruda le punem intr-o ceasca, adaugam apa clocotita si lasam 1 minut. Adaugam zeama obtinuta in oala cu bors pentru a mai accentua culoarea