Castraveti murati
Sigur ca rafturile marketurilor sunt pline cu borcane de castraveti murati, mai mici sau mai mari. Dar nu este complicat deloc sa ne ocupam noi de acest lucru, si sa ne facem provizii de castraveti murati pentru iarna. Castravetii murati sunt grozavi consumati cu o friptura, cu o tocanita, sau pot fi ingredient in diverse salate.
Ingrediente
- 1 kg castraveti cornisor-mai mici
- otet din vin de 9 grade
- sare
- piper boabe
- boabe de mustar
- foi dafin
- zahar
- catei de usturoi
- crengute de marar uscat (cu floare)
Mod de preparare
- Castravetii se lasa in apa rece cu sare pentru cateva ore, apoi se spala in mai multe ape
- Puneti in borcan (900 gr) o lingurita boabe de mustar, 6-7 boabe piper, 2 catei de usturoi taiati pe lung, apoi asezati castravetii. Puneti apoi o lingurita cu virf cu sare de muraturi, 2 lingurite cu zahar granulat, 2 frunze dafin si 1-2 ardei. Turnati otet (2 cm pe fundul borcanului), asezati o crenguta mica de marar si completati cu apa
- Filetati capacul si agitati de cateva ori. Tineti borcanul cu capacul in jos si vedeti daca curge vreun strop de apa. Daca se intampla asta trebuie schimbat capacul, caci altfel va lua aer si castravetii nu se vor pastra bine
- Procedati asa pana terminati toti castravetii (3 borcane)
- Intr-o cratita larga asezati hartie pe fund, apoi asezati borcanele cu castraveti cu putin spatiu intre ele si puneti apa pana la capac
- Asezati oala pe foc mare si din momentul cand incepe sa fiarba apa lasati 20 minute, apoi opriti focul
- Scoateti borcanele din apa si acoperiti-le cu prosoape. Lasati asa pana se racesc