Tiropita - placinta greceasca cu branza
Tiropita, o placinta ce isi are descendentii in bucataria Imperiului Bizantin dar care si ceve imprumutat de la placintele facute dupa retete Romane. La urma este o placinta, preparat prezent in toate bucatariile lumii, darcu note grecesti si bineinteles "secrete".
Ingrediente
- 1 pachet aluat foietaj
- 250 branza telemea
- 2 oua
- sare dupa gust
- piper optional
- 2 linguri mari cu smantana
Mod de preparare
- Spargem ouale intr-un castron. Adaugam putina sare, piper si amestecam bine. Punem smantana, branza data pe razatoarea mare si amestecam
- Presaram cu faina vasul in care coacem placinta, si-l imbracam apoi cu aluat (fundul si peretii)
- Turnam compozitia cu branza in vas, nivelam si astupam cu foaie de aluat. Incercam sa prindem marginile aluatului si sa rasucim usor. Portionam placinta apasand usor cu lama cutitului
- Coacem in cuptorul incins la 190 grade C aproximativ 35-40 minute. Placinta trebuie sa prinda o culoare aurie