Gogosi pufoase
Sunt pufoase, sunt gustoase, sunt aromate, sunt minunate! Pentru a nu da gres cu aceasta reteta trebuie sa se avem in vedere urmatoarele: faina sa fie de calitate si sa fie la temperatura camerei, drojdia sa fie proaspata, laptele sa fie caldut, ouale proaspete sa fie la temperatura camerei, aluatul de gogosi sa fie elastic si usor moale.
Ingrediente
- 700 gr faina alba
- 300 ml lapte
- 2 oua
- 25 gr drojdie proaspata
- 40 gr unt topit
- 80 gr zahar tos
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingura esenta vanilie
- coaja rasa de la 1/2 lamaie
- putina sare
- 500 ml ulei pentru prajit
- zahar pudra
Mod de preparare
- Pregatim maiaua; in 100 ml lapte caldut punem o lingura de zahar, doua de faina si drojdia, amestecam si lasam 10 minute ca drojdia sa se descompuna, sa creasca
- Punem faina intr-un vas mai mare si presaram putina sare, punem zaharul vanilat, esenta de vanilie, coaja de lamiae, ouale batute cu restul de zahar si maiaua. Incepem sa framantam cu mana turnand treptat laptele caldut pana ce omogenizam bine aluatul. Turnam treptat untul topit si continuam framantarea pana ce aluatul devine elastic si nu se mai prinde de vas ori de mana. Il acoperim cu folie alimentara peste care punem mai multe prosoape de bucatarie si lasam sa creasca o ora la caldura
- Intindem aluatul de un cm grosime (cu un sucitor) si decupam cu o forma, sau un pahar. Apoi mijlocul gogosilor formate il mai decupam o data cu un paharel. Aluatul ramas dupa decupaj il framantam, il intindem si decupam iar gogosele. Lasam gogosile sa creasca 15-20 minute, acoperite cu o folie sa nu se usuce
- Coacem gogosile pe rand in baie de ulei incins, intr-o cratita cu fundul gros de preferat, la foc mediu. Le scoatem pe prosoape de hartie sa absoarba uleiul si cand se racesc le pudram cu zahar