Sarmale cu carne de porc si varza murata
Sarmalutele cu mamaliguta sunt considerate mancare traditionala in Romania si sunt prezentate de postul CNN in primele 12 feluri de mancaruri traditionale de sarbatori, din lumea intreaga. Cuvantul "sarma" cu sensul "a infasura", "a inveli" este imprumutat din limba turca-sarmak. De altfel, Turcia este considerata de cei mai multi tara de origine a sarmalelor. Sarmalele pot fi invelite in frunze de varza, frunze de vita-de-vie, frunze de Stevie, frunze de spanac. Si umplutura este variata; poate fi de carne, umplutura de orez cu ciuperci, sau orez cu legume. Chiar daca necesita mult timp pentru a le pregati, sunt nelipsite de pe masa de sarbatori a romanilor.
Ingrediente
- 800 gr carne tocata de porc
- 90 gr orez cu bob rotund
- 200 gr ceapa galbena
- 1 lingura boia dulce
- Marar uscat
- cimbru
- 3 linguri bulion de rosii
- 2 capatani varza murata
- 200 gr costita de porc afumata (optional)
- sare
- piper
Mod de preparare
- Inainte de toate ne ocupam de varza. O spalam in mai multe ape, iar daca este prea acra sau prea sarata o lasam mai mult in apa rece, apoi lasam sa se scurga, dupa care taiem foile de impachetat sarmale in marimea dorita. Avem nevoie de circa 50-60 de foi
- Curatam ceapa, o taiem marunt si o calim in putin ulei
- Intr-un castron incapator punem carnea tocata, ceapa calita, orezul spalat si scurs, boia dulce, sare, piper dupa gust (atentie la sare pentru ca varza este si ea sarata) si amestecam cu putina apa minerala. Compozitia de sarmale nu trebuie sa fie prea vartoasa
- Cu o lingura luam din compozitia de carne,o asezam la baza foii de varza si rulam nu prea strans apoi capetele le indesam cu degetul. Inzestrati cu rabdare procedam asa pana terminam compozitia de carne
- Intr-o oala de 5-6 litri punem marar uscat, crengute de cimbru, apoi asezam un pat de frunze de varza intregi peste care randuim sarmalele. Intre randurile de sarmale punem costita taiata felii. Ultimul strat punem varza tocata amestecata cu bulionul de rosii, cu piper boabe si o foaie de dafin. Turnam un litru de apa fiarta si punem pe foc mare pana da in fiert, apoi lasam focul mic si lasam sa fiarba o ora timp in care verificam sa nu ramana fara apa. Bagam apoi oala in cuptorul incins si lasam circa o ora la foc mic, sarmalutele sa fie bine fierte, si varza asemeni
- Sarmalutele se servesc fierbinti cu mamaliguta, cu smantana si cu ardei iute cine doreste