Taitei de orez cu chutney
Chutney este unul din sosurile originale ale bucatariei indiene si poate fi pregatit din rosii, ierburi proaspete, nuca de cocos, menta, legume, fructe, condimente variate, diferite seminte, in ce combinatie se doreste. Gustul lui dulce-acrisor-sarat-picant poate insoti diferite feluri de fripturi, diferite garnituri; de orez, de cartofi, poate fi adaugat in dressinguri pentru salata sau consumat pe paine, biscuiti sarati sau chipsuri. Il gasim pe rafturile marketurilor, dar cel mai bun este cel facut acasa pentru ca este facut din ingredientele pe care le alegem, ii dam gustul pe care ni-l dorim si consistenta care ne place.
Ingrediente
Sos Chutney
- 1/2 miez de nuca cocos
- 2 linguri coriandru proaspat tocat
- 3 linguri ulei fl-soarelui/ ulei cocos
- 1 varf cutit pudra de usturoi
- 1 ceapa mica
- 1 lingura menta verde
- 1 lingurita seminte de mustar
- 200 ml apa fiarta
Taitei
- 200 gr taitei de orez
- 1 litru de apa
- sare
Mod de preparare
- Punem in blender miezul de cocos taiat cubulete, coriandrul, menta, sarea si mixam catava secunde. Turnam jumatate din apa fierbinte si mixam iara cateva secunde. Ar trebui sa obtinem o pasta usor grunjoasa si nu foarte zemoasa. Pentru asta mai turnam sau nu apa fierbinte
- Punem ulei la incins intr-o craticioara si prajim semintele de mustar cateva secunde pe foc mic (acoperim cu un capac), apoi adaugam ceapa taiata cubulete foarte mici, pudra de usturoi si lasam pana ce ceapa se inmoaie si devine lucioasa cca. 5 minute si luam de pe foc
- Intr-un castron amestecam bine ceapa calita cu pasta de cocos din blender si sosul de cocos este gata
- Fierbem un litru de apa si cand clocoteste stingem focul. Adaugam taiteii de orez, putina sare si lasam sa se inmoaie intocmai instructiunilor de pe ambalaj. Apoi ii scurgem, ii clatim cu apa rece si ii repartizam pe farfurii
- Servim taiteii cu sosul de cocos