Piftie de porc
Cei mai multi romani nu concep masa de Craciun sau de revelion fara traditionala racitura-piftie de porc. Si pe bune dreptate. Este un preparat gustos, satios si cu un aport caloric slab. Reteta nu este una complexa, ba dimpotriva as spune. Trebuie doar urmati cativa pasi si reusita retetei este garantata.
Ingrediente
- 1 rasol de porc
- 1 picior de porc
- 1 ureche de porc
- 500 gr carne (o bucata fleica)
- 1 ceapa mare
- 2 morcovi
- 1 lingurita piper boabe
- 1 capatana de usturoi
- sare
Mod de preparare
- Spalam in mai multe ape ingredientele de porc, le asezam intr-o oala incapatoare, turnam apa rece 10 cm peste si punem la foc 4,5 ore. Fierbem primele 20 minute la foc mare si indepartam spuma de cate ori este nevoie, apoi lasam focul mic (fierbem fara capac)
- Curatam si spalam ceapa si morcovii si le adaugam intregi in oala, dupa doua ore de la inceperea fierberii. Punem piperul boabe, sare si fierbem in continuare pana ce carnea se desprinde de pe os. Stingem focul si punem usturoiul curatat si zdrobit, amestecam, punem capacul si lasam racitura sa se racoreasca
- Scoatem carnea intr-un vas, indepartam oasele si o asezam in castronele-carnea fasii mai mari, urechea si soricul taiate bucati
- Strecuram zeama si o vanturam de mai multe ori dintr-un vas in altul apoi o turnam in castronele peste carne. Acoperim castronelele cu folie alimentara si cand s-a racit bagam in frigider
- Pentru servire rasturnam racitura din castron pe o farfurie