Pizza
Pizza, se spune ca ar avea originea in Italia, provenind din Napoli, altii ca originea ei ar fi greaca (Neopolis fiind o colonie greaca care mai pe urma a devenit orasul Napoli), insa oricare ar fi adevarul este un preparat gustos si satios. Cu timpul a cistigat popularitate, astazi fiind raspandita in intreaga lume si are milioane de "fani". Poate fi cu blat pufos sau crocant, mai subtire sau mai gros, cu o gama variata de toppinguri, dar ce nu ar trebui sa lipseasca niciodata din compozitie esta uleiul de masline si oregano, pentru gustul si aroma aparte pe care acestea o dau preparatului.
Ingrediente
Blat pentru 2 pizza
- 300 gr faina alba
- apa
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita zahar
- 10 gr drojdie
- sare
Topping
- 200 gr mozzarella
- 3-4 felii sunca
- 2-3 rosii mici
- 1 lingura pasta de rosii
- 1 lingura ulei masline
- 2-3 frunze busuioc
- 1 lingurita oregano uscat
Mod de preparare
- Intr-un castron punem faina, sarea, zaharul , amestecam si facem o gropita in mijloc. Punem drojdia farimitata, putina apa usor incalzita si lasam 5 minute (drojdia se descompune), apoi adaugam uleiul, apa treptat si amestecam pana obtinem o coca ce nu se lipeste de vas, dar destul de elastica. Continuam sa framantam 10-15 minute (ar fi bine), sa obtinem un aluat fraged si bun. Cand este gata impartim aluatul in doua, intindem cu sucitorul si il punem in forma de copt tapetata cu faina. Cu a doua bucata procedam la fel. Lasam formele intr-un loc cald ca aluatul sa creasca , 10-15 minute
- Desfacem pasta de sosii cu o lingura de ulei intr-un castron, apoi o intindem in strat subtire peste aluatul din forme, dupa ce acesta a crescut. Presaram mozzarella rasa, bucati de sunca, rosiile taiate rondele, frunze de busuioc si oregano uscat. Coacem in cuptorul preincalzit la 200 grade timp de 18-20 minute. Blatul trebuie sa fie rumenit frumos la baza si verificam asta radicandu-l cu o furculita
- Lasam sa se racoreasca usor inainte de a servi