Panna cotta
Este un desert usor si delicat cu originile in Italia. Se prepara destul de repede din putine ingrediente. Are o consistenta matasoasa si servit cu sos de caramel, de ciocolata, ori sos de fructe il face un desert rafinat si elegant.
Ingrediente
Panna cotta
- 500 ml lapte
- 500 ml frisca lichida
- 20 gr gelatina (2 plicuri)
- 200 gr zahar
- 1 plic vanilie bourbon
Caramel
- 150 gr zahar
- 150 ml smantana pentru frisca
Mod de preparare
- Amestecam laptele cu 200 gr zahar intr-un vas si punem pe foc. Lasam pana ajunge la punctul de fierbere, fara sa fiarba insa
- Punem doua plicuri de gelatina intr-un castronel si acoperim cu apa rece. Cand gelatina s-a inmuiat amestecam cu frisca lichida si punem pe foc mestecand continuu sa se dizolve gelatina. Cand ajunge la punctul de fierbere luam de pe foc si amestecam cu laptele si cu zaharul bourbon. Turnam compozitia in forme de silicon si lasam sa se raceasca. Tinem formele la frigider
- Pentru sosul de caramel turnam zaharul intr-un vas cu fundul gros si mai inalt si punem pe foc la topit. Cand zaharul capata culoarea maroniu deschis turnam smantana si amestecam bine pana se topeste bine. Caramelul nu trebuie sa fie prea gros. Daca se intampla asta mai adaugam smantana
- Inainte de servire tinem formele citeva secunde in apa clocotita, fara sa ajunga apa la prajitura, rasturnam pe o farfurie si turnam sosul caramel rece