Strudel cu mere
Strudelul este asociat cu bucataria austriaca, in prezent fiind unul din simbolurile Vienei. A fost creat intr-o patiserie vieneza in anul 1696, reteta fiind gasita intr-o carte de bucate scrisa de mana si inspirata se pare de la baclavaua turceasca din sec. XVI. Denumirea de strudel vine din germana si inseamna "virtej". In timpul imperiului habsburgic era considerat desertul symbol si preferat la marile petreceri. Strudelul poate fi umplut cu diverse fructe; mere, visine, caise, pere, piersici, dovleac. Poate fi servit ca atare, sau cu sos de vanilie ori inghetata, dupa preferinta.
Ingrediente
- un pachet foi de placinta
- 1 kg mere
- 60-70 gr zahar
- 1 lingurita scortisoara pudra
- zeama de la o lamaie mica
- 50 gr unt
Mod de preparare
- Curatam merele de coaja, le taiem cubulete si stropim cu zeama de lamaie. Adaugam zaharul si scortisoara si amestecam usor
- Luam o foaie de placinta,o ungem cu unt topit, asezam a doua foaie peste prima, ungem cu unt, punem la unul din capete cateva linguri din compozitia de mere , rulam si impachetam la capete . Procedam asa pana terminam compozitia de mere
- Asezam rulourile int-o tava tapetata cu hartie de copt, ungem cu unt topit si bagam tava in cuptorul incalzit. Coacem la 190 grade aproximativ 40 minute (in functie de cuptorul fiecaruia ). Rulourile trebuie sa fie rumenite frumos
- Taiem cind s-au racit (daca avem rabdare) si servim pudrate cu zahar