Piure de urzici
Vremea urzicilor este primavara devreme. Deja la jumatatea lui martie tarabele din piata abunda de gramajoare de urzici. Consumul lor are nenumarate beneficii chiar daca sunt asa de "intepate" , stimuleaza digestia, amelioreaza astmul si bronsita, stimuleaza metabolismul si subtiaza sangele.
Ingrediente
- 1kg urzici
- 2 linguri faina
- 150-200 ml zeama de urzici
- 4 catei de usturoi (mai multi daca va place)
- 50 ml ulei
- sare
- piper
Mod de preparare
- Curatam si spalam urzicile foarte bine in mai multe ape si le rupem coditele (partea mai tare). Intr-o oala punem apa cu sare la fiert. Cand apa fierbe scufundam urzicile si lasam sa fiarba cateva minute (3-4) pana se inmoaie. Scurgem urzicile de zeama (nu aruncam zeama) si le trecem in robot pentru maruntire (sau le taiem marunt pe tocator)
- Usturoiul curatat il zdrobim si il frecam cu putina sare si o lingura de ulei
- Intr-o cratita cu peretii mai inalti punem ulei la incins. Adaugam urzicile tocate, sare, usturoiul si amestecam. Amestecam faina cu zeama de urzici rece, sa nu avem cocoloase si o adaugam in cratita peste urzici. Fierbem impreuna, amestecand din cand in cand, 15-20 minute. Consistenta piureului o face fiecare dupa bunul plac folosind mai multa sau mai putina cantitate de zeama de la fiertul urzicilor
- Servim fierbinte alaturi de ou ochi daca se doreste