Gogosi cu iaurt
Gogosile sunt printre cel mai raspindite deserturi din lume. Este un desert potrivit pentru orice ora. Se pregatesc in oricare colt al lumii chiar daca retetele difera si difera si formele pe care le pot lua. Pufoase si aromate, gogosile pot fi simple sau umplute cu gem, cu crema de vanilie, cu ciocolata sau branza. Nu se stie exact cum si cine a inventat reteta de gogosi. Exista insa datari inca din vremurile ramanilor, atunci cand gogosile erau cunoscute sub denumirea de globulii.
Ingrediente
- 600 gr faina
- 2 oua
- 300 gr iaurt gras
- 5 linguri zahar
- 2 plicuri zahar vanilinat
- 1 lingura esenta vanilie
- 1 lingura coaja de lamiae
- sare
- 2 plicuri praf de copt
- 2 linguri ulei
- zahar pudra pt. servit
Mod de preparare
- Intr-un vas incapator punem faina, sare, zaharul, praful de copt, z.v, esenta de vanilie, iaurtul, coaja de lamaie, ouale batute usor si amestecam cu o lingura pana se incorporeaza ingredientele. Continuam sa framintam, cu mina de data aceasta, adaugind si cele doua linguri de ulei, pana obtinem un aluat omogen, nici moale, nici tare
- Intindem aluatul cu sucitorul pe blatul presarat cu faina, nu foarte subtire,(cca. 8 mm) si decupam gogosile cu gura unui pahar (cu diametrul de 6 cm ies 36 gogosi). Aluatul rezultat dupa decupaj il framintam iar, il intindem si decupam gogosile. Facem asta pana folosim tot aluatul
- Prajim gogosile pe ambele fete in ulei incins, pe foc mediu spre mare. Gogosile rumenite le servim pudrate cu zahar, cu diverse topinguri sau ca atare