Sarmale in foi de vita
Reteta cu specific romanesc, cu carne slaba de porc infasurata in frunze de vita-de-vie. Pot fi facute si cu carne de vita sau de curcan, rezultatul este la fel de gustos si de apetisant. Le servim cu mamaliguta si iaurt, ori smantana si sunt foarte, foarte bune.
Ingrediente
- foi de vita de vie (cca. 75-80 buc)
- 1/2 litri bors
- 1 kg. carne tocata slaba (vita+porc)
- 100gr orez
- 2 cepe maricele
- 1/2 lingurita boia
- sare, piper
- 50 ml apa carbogazoasa
- verdeata (marar verde, patrunjel verde)
- 3 linguri bullion
- 3 linguri ulei
- iaurt sau smantana pentru servit
Mod de preparare
- Spalam foile de vita si le oparim 3, 4 minute in bors+apa cu sare, le scoatem in strecuratoare si lasam deoparte sa se raceasca
- Intr-un vas incapator punem carnea tocata, orezul spalat si scurs, ceapa tocata si calita usor, piperul , sarea, boia, putin bullion, apa carbogazoasa si verdeata tocata. Amestecam bine totul si din compozitie formam sarmalutele
- Pe un tocator intindem o foaie de vita, indepartam codita, asezam o lingura de carne si rulam lejer, capetele le bagam innauntru. Facem asa pana terminam compozitia de carne
- Luam o oala mare (5-6 litri), punem pe fund strat de foi de vita, asezam sarmalutele , alternam cu bucati de kaizer putin afumat (optional), turnam sosul (bulion diluat cu apa, putina sare, piper), suficient cit sa acopere sarmalutele si punem la fiert pentru o ora. Sarmalutele sunt gata cand sunt bine fierte. Servim cu mamaliguta, cu iaurt sau smantana, dupa preferinta