Baclava
Baclavaua este desertul etalon al Turciei, ce merge exceptional alaturi de o ceasca de ceai. Baclavaua isi are originile inca de pe vremea imperiului Bizantin. Acest desert a fost pentru prima data preparat in bucatariile Palatului Topkapi.
Ingrediente
- 450 g fistic tocat marunt
- 1/2 lingurita praf de scortisoara
- 30 g biscuiti pisati
- 400 g unt
- 16 straturi foi de aluat
- 600 g zahar
- 220 g miere
- 2 linguri suc de lamaie
Mod de preparare
- Preincalziti cuptorul la 175 grade C
- Intr-un bol puneti fisticul, scortisoara si biscuitii
- Pe o suprafata presarata cu faina, intindeti 10 foi de aluat si ungeti fiecare foaie cu unt. Acoperiti foile ramase deoparte cu un prosop
- Puneti mixtura cu fistic uniform peste aluat
- Adaugati apoi celelalte straturi de aluat dupa ce le ungeti cu unt
- Puneti toata compozitia intr-o tava si bagati la cuptor timp de aprox. 1 ora
- Intre timp preparati siropul pentru toping: intr-o cratita puneti zaharul, mierea si 300 ml apa si lasati 10-15 minute la fiert
- Adaugati sucul de lamaie si mai lasati la fiert 2 minute
- Dupa ce s-a racit, puneti siropul peste baclava si lasati timp de minim 6 ore sa se insiropeze. Adaugati fistic pe deasupra