Tamale de vita
Tamale de vita sunt o propunere pentru cei mai indrazneti si rabdatori care au ceva experienta in bucatarie. Am putea sa le consideram inrudite cu sarmalele, dar doar ca aspect, modul de preparare si ingredientele fiind diferite. Merita sa incercati aceasta reteta si s-o puneti pe lista realizarilor culinare.
Ingrediente
- 0.8 kg carne tocata de vita
- 4 catei de usturoi tocati marunt
- 0.5 kg foi de porumb uscate
- 4 chili tocati marunt, fara seminte
- 2 linguri ulei vegetal
- 2 linguri faina alba
- 250 ml supa de vita
- 1 lingurita seminte de chimion
- 1 lingurita chimion tocat
- 2 lingurite oregano proaspat
- 1 lingurita paprika
- 1 lingurita otet de vin alb
- 2 catei de usturoi tocati marunt
- 0.6 kg untura
- 1 lingura sare
- 1 kg malai
Mod de preparare
- Intr-o tigaie mare, incalziti putin ulei, apoi puneti carnea de vita, 4 catei de usturoi si caliti cateva minute, apoi turnati apa rece peste si lasati la fiert la foc mare
- Imediat ce incepe sa fiarba, reduceti focul si acoperiti cu un capac. Lasati la foc pentru 50 minute pana cand carnea devine frageda, apoi puneti-o deoparte intr-un bol
- Intre timp, puneti foile de porumb (panusi) intr-un vas, acoperiti-le cu apa calduta, si lasati-le deoparte timp de o jumatate de ora pana se inmoaie
- Intr-o alta tigaie mare cu putin ulei adaugati faina, lasati pana capata nuante usor brune, apoi adaugati supa de vita si amestecati pana devine o compozitie fina. Adaugati chili, semintele de chimion, chimionul tocat, usturoiul tocat, oregano, paprika, otetul si sare. Adaugati apoi carnea de vita, amestecati si lasati la foc aprox. 45 minute
- Intr-un bol mare, puneti untura, putina sare si mixati cu un mixer electric pana devine pufoasa. Adaugati malaiul si mixati la viteza mica pana ce devine un amestec omogen, apoi, gradual adaugati lichidul care a ramas de cand ati fiert carnea
- Scoateti foile de porumb si lasati-le sa se scurga de apa, intindeti cate una cu parte ingusta spre voi, si puneti cate 2 linguri din mixtura de untura incepand cu partea de sus a acesteia, si intindeti pe 2/3 din suprafata, dupa care puneti cate o lingura din compozitia de carne in mijloc
- Inchideti inspre interior capetele foilor, apoi rulati-le. Procedati asa pana le umpleti pe toate sau pana ramaneti fara carne
- Asezati tamalele intr-un recipient pentru gatit cu aburi si lasati sa se gateasca timp de 1 ora. Asigurati-va ca in tot acest timp apa din recipient nu se evapora, completati daca e nevoie