Eclere cu ciocolata
Eclerele sunt desertul preferat al multora dintre noi. Datorita versatilitatii lui de combinare cu multe sortimente de creme si glazuri, acest preparat poate acoperi multe gusturi. In reteta ce urmeaza, vom prepara clasicul ecler cu vanilie si glazura de ciocolata.
Ingrediente
Crema
- 475 ml lapte
- 6 galbenusuri de ou
- 135 g zahar granulat
- 30 g amidon de porumb
- 1 lingura unt fara sare
- 1 1/2 lingurita esenta de vanilie
Ecler
- 115 g unt fara sare
- 1/2 lingurita sare
- 1 1/2 lingurite zahar granulat
- 125 g faina alba
- 4 oua mari
Glazura
- 55 g ciocolata neagra rasa
- 60 ml frisca
- 1/4 lingurita esenta de vanilie
- 2 lingurite sirop de porumb (optional)
Mod de preparare
Crema
- Intr-o cratita medie, turnati laptele si lasati la fiert la foc mediu pana incepe sa fiarba usor
- Intr-un bol mediu, amestecati bine galbenusurile si zaharul, apoi adaugati amidonul de porumb si amestecati din nou, timp in care turnati laptele gradual
- Puneti cratita inapoi pe aragaz la foc mediu spre mare si tineti pana incepe usor sa fiarba apoi indepartati de pe foc si amestecati untul si esenta de vanilie, dupa care turnati intr-un bol si lasati deoparte minim 2 ore
Ecler
- Preincalziti cuptorul la 220 grade C
- Intr-o cratita la foc mediu spre mare, puneti 240 ml apa, untul, sarea si zaharul. Lasati pana incepe sa fiarba, pe urma dati deoparte. Adaugati faina in timp ce amestecati cu o lingura de lemn, dupa care puneti inapoi pe foc timp de 30 secunde
- Puneti compozitia intr-un bol, si cu ajutorul unui mixer, amestecati la viteza medie si adaugati 3 oua pe rand. Mixati pana ce compozitia devine cremoasa. Daca aluatul ramane lipit de bol, adaugati inca 1 ou si amestecati
- Puneti toata compozitia intr-o punga pentru spritat
- Intr-o tava de copt, pe o hartie de pergament, spritati eclere cam de 10-12 cm
- Bagati la cuptor si lasati 15 minute, apoi reduceti temperatura la 190 grade C si mai lasati 25 minute aprox. pana ce eclerele devin pufoase si capata o nuanta aurie
Glazura
- Puneti ciocolata intr-un bol rezistent la microunde si bagati in cuptorul cu microunde timp de 30 secunde pana incepe sa fiarba (sau pe aragaz la foc mic si amestecati tot timpul)
- Adaugati frisca, esenta de vanilie si siropul de porumb (optional) peste ciocolata si amestecati
- Taiati fiecare ecler pe lung , umpleti cu crema partea da jos, puneti capacul, apoi turnati pe toata suprafata eclerului glazura de ciocolata. Bagati la frigider pentru minim 1 ora pana a le servi