Chiftele suedeze in sos
Cand spunem bucatarie suedeza, inevitabil ne gandim la chiftele. Pe acestea le putem servi alaturi de sos, gem sau dulceata sau le putem prepara direct in sos, intocmai ca in reteta urmatoare.
Ingrediente
Chiftele
- 400 g carne tocata (amestec de vita cu porc)
- 1 ceapa tocata marunt
- 3 catei de usturoi tocati marunt
- 25 g pesmet
- 1 ou
- 2 linguri lapte
- 1/4 lingurita nucsoara
- Sare
- Piper
- 2 linguri ulei de masline
Sos
- 2 linguri unt
- 20 g faina alba
- 275 ml supa de vita
- 175 ml smantana
- Sare
- Piper
- 1 lingura patrunjel tocat
Mod de preparare
- Intr-un bol mare amestecati bine toate ingredientele pentru chiftele in afara uleiului de masline
- Formati cu mainile chiftele cu rotunde cu diametrul de 2.5 - 3 cm
- Intr-o tigaie, incalziti uleiul, apoi adaugati chiftelele si prajiti-le uniform pana capata culoare bruna, cam 10-15 minute, apoi puneti chiftelele deoparte intr-un vas cu prosop de hartie
- Pentru sos topiti untul la foc mediu spre mic intr-o tigaie
- Adaugati faina si amestecati, apoi usor adaugati si supa de vita, amestecati si lasati la foc 2-3 minute
- Adaugati smantana, sare, piper, reduceti focul si adaugati chiftelele in tigaie. Amestecati-le cu sosul. Tineti pe foc circa 5 minute
- Nota: Dupa ce luati tigaia de pe foc, presarati patrunjelul verde tocat pe deasupra