Crema de zahar ars (reteta americana)
Crema de zahar ars, flan sau creme brule, are atatea interpretari si variante cate tari sunt pe glob. Istoria preparatului incepe in Imperiul Roman, unde ouale erau un ingredient comun in multe retete. Atunci cand romanii au cucerit teritorii vaste din continent, au adus si crema de zahar ars cu ei.
Ingrediente
- 1 cana de zahar
- 7 galbenusuri de ou
- 400 g lapte dulce condensat
- 330 g lapte evaporat
- 3/4 cana lapte
- 1/2 lingurita extract de vanilie
- 1/4 lingurita de sare
- Albusul de la 4 oua
- 220 g crema de branza
Mod de preparare
- Intr-o tava de tort se topeste jumatate din cana de zahar, (se caramelizeaza aprox. 5 minute). Se indeparteaza de pe foc si se lasa la racit pentru a se intari 5-10 minute
- Intre timp, intr-un bol mare se amesteca galbenusurile impreuna cu laptele dulce condensat, laptele evaporat, laptele simplu, extractul de vanilie si sarea
- Intr-un blender se adauga crema de branza, albusul de ou si zaharul ramas. Se amesteca pana ce compozitia devine cremoasa
- Apoi, se toarna treptat din compozitia cu galbenusuri peste compozitia cu albusuri, se amesteca bine si rasturnam in tava cu zaharul intarit
- Se pune tava intr-un vas de mica adancime in care se pune apa si se baga in cuptorul preincalzit la 180 grade C undei se lasa aprox. 1 ora
- Dupa ce se scoate din cuptor, se tine la racit timp de 5 ore