Pachetele de primavara
Pachetelele de primavara, cu o aroma si o textura aparte apartin bucatariei asiatice, chiar bucatariei chinezesti spun unii. Pot fi facute in fel si fel de variante; cu foi de orez (varianta originala) sau cu foi subtiri de placinta (varianta adaptata), doar cu legume, sau cu legume+carne, prajite sau neprajite , cu carnea taiata bucati sau carne tocata, cu umplutura trasa la tigaie sau cruda. Reteta poate fi adaptata in functie de gustul si pofta fiecaruia in parte.
Ingrediente
- 15-20 foi de orez
- 1 morcov
- 1/2 ardei gras rosu
- 1/2 ardei gras verde
- 100 gr taitei subtiri de orez
- 4 ciuperci
- 50 gr germeni de soia
- 2 fire ceapa verde sau 1 ceapa medie
- 1 piept de pui mic (cca 300 gr)
- 1 mana de varza alba taiata fisii subtiri
- 2 linguri sos de soia
- 1 lingura zahar
- sare
- piper
Mod de preparare
- Spalam legumele si le taiem; ceapa fideluta, ardeii si morcovul bastonase, ciupercile in felii subtiri
- Pieptul de pui il spalam, il curatam de pielite si il taiem in bucati mici lunguiete
- Punem taiteii de orez intr-o craticioara cu apa clocotita, lasam cat este recomandat pe ambalaj, scurgem bine de apa si taiem fisii mici de 5-6 cm
- Intr-o cratita mai inalta, de preferat un wok, punem ulei la incins si adaugam bucatile de pui si amestecam. Prajim la foc mare pana ce carnea se albeste si se elimina apa lasata de acesta
- Peste pui punem ciupercile si lasam cateva minute, adaugam morcovii si ardeii, amestecam si lasam 2- 3 minute sa se inmoaie, apoi adaugam varza si ceapa si calim inca 2- 3minute
- Adaugam fideaua de orez, germenii de soia, zaharul, piperul, sosul de soia, potrivim de sare si lasam pe foc mare amestecand mereu alte 2-3 minute. Cand luam de pe foc, compozitia trebuie sa fie "uscata" , sa nu lasa zeama. Lasam sa se raceasca
- Scufundam o foaia de orez in apa calda pana se inmoaie uniform (nu prea mult), o asezam pe un tocator si punem o lingura din amestec la partea de jos a foii. Rulam foaia odata cu amestecul (se formeaza un cilindru), aducem capetele peste cilindru si continuam sa rulam. Capatul il lipim cu putina apa. Continuam la fel cu celelalte pachetele
- Intr- o cratita mai adanca incingem uleiul (500 ml.) si prajim pachetelele pe rand 2-3 minute, apoi le scoatem pe servete de hartie pentru a absorbi surplusul de ulei
- Servim pachetelele calde cu sos dulce-acrisor sau sos iute, dupa cum ne place